Owoce liofilizowane pojawiły się na polskim rynku już jakiś czas temu i stosunkowo szybko zyskały dużą popularność wśród konsumentów. Nic w tym dziwnego, ponieważ są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Z powodzeniem mogą stanowić bardzo dobry dodatek do wielu potraw przygotowywanych na słodko, a także do deserów czy ciast.

Na czym polega proces liofilizacji?

Metoda liofilizacji znana jest już praktycznie od lat 50. XX wieku. Ma ona na celu przede wszystkim zachowanie przez długi czas walorów odżywczych i smakowych produktów (a więc ich odpowiednią konserwację), a przy tym zmniejszenie ich objętości. Metoda ta stanowi bardzo dobrą alternatywę dla klasycznego suszenia czy mrożenia owoców. Proces liofilizacji przebiega w kilku etapach. Żywność początkowo jest mrożona w warunkach obniżonego ciśnienia, a następnie poddawana sublimacji – ma to na celu przemianę kryształków lodu w stanie stałym w parę wodną. Na koniec owoce czy inne produkty są dosuszone w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza.

Czym charakteryzują się owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane dostępne są zarówno w formie całych owoców, jak również w postaci zmielonych mieszanek. W procesie przygotowania nie tracą one żadnych wartości odżywczych, a liofilizacja umożliwia ich przechowywanie w suchym i zacienionym miejscu przez wiele miesięcy. W trakcie ich produkcji nie ma konieczności używania środków konserwujących, co jest niewątpliwie bardzo dużą zaletą. W przeciwieństwie do owoców suszonych czy mrożonych nie wymagają specjalnego przechowywania, a ich transport jest bardzo łatwy (co jest dużym udogodnieniem chociażby w trakcie wycieczek).

Jak wykorzystać owoce liofilizowane w swojej kuchni?

Owoce liofilizowane zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Stanowią świetną alternatywę dla świeżych owoców – szczególnie w okresie zimowym, kiedy to różnorodność ogólnie dostępnych owoców jest znacznie ograniczona. Na uwagę zasługuje szeroki asortyment owoców liofilizowanych – począwszy od truskawek, bananów, owoców leśnych, poprzez liofilizowane ananasy czy mango. Wybór owoców tego typu jest naprawdę bardzo szeroki, co stwarza duże możliwości ich wykorzystania w codziennym przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny. Z powodzeniem mogą je spożywać dzieci i osoby na diecie, gdyż są mało kaloryczne. Świetnie współgrają na przykład z owsianką czy płatkami typu musli, można je również dodawać do koktajli i placków czy naleśników. Z wykorzystaniem owoców liofilizowanych można przygotować również pyszne kremy do ciast czy polewy owocowe.